E-Book, Englisch
Reihe: Arts and Traditions of the Table: Perspectives on Culinary History
Parasecoli Gastronativism
1. Auflage 2022
ISBN: 978-0-231-55437-4
Verlag: De Gruyter
Format: EPUB
Kopierschutz: Adobe DRM (»Systemvoraussetzungen)
Food, Identity, Politics
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Reihe: Arts and Traditions of the Table: Perspectives on Culinary History
ISBN: 978-0-231-55437-4
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Fabio Parasecoli identifies and defines the phenomenon of “gastronativism,” the ideological use of food to advance ideas about who belongs to a community and who does not. Featuring a wide array of examples from all over the world, this book is a timely, incisive, and lively analysis of how and why food has become a powerful political tool.
Autoren/Hrsg.
Fachgebiete
- Sozialwissenschaften Politikwissenschaft Politische Ideologien Nationalismus
- Interdisziplinäres Wissenschaften Wissenschaft und Gesellschaft | Kulturwissenschaften Kulturwissenschaften: Ernährung & Gesellschaft
- Sozialwissenschaften Soziologie | Soziale Arbeit Spezielle Soziologie Sachkultur, Materielle Kultur
- Sozialwissenschaften Sport | Tourismus | Freizeit Kochen, Essen, Trinken
- Interdisziplinäres Wissenschaften Wissenschaften Interdisziplinär Ökotrophologie (Ernährungs- und Haushaltswissenschaften)
- Sozialwissenschaften Politikwissenschaft Politikwissenschaft Allgemein Politische Globalisierung
Weitere Infos & Material
Preface
Acknowledgments
Part I: Gastronativism
1. Introduction: Enter Gastronativism
2. Defending Privilege: Exclusionary Gastronativism
3. Towards a Better Future: Non-Exclusionary Gastronativism
Part II: The Power of Food
4. Food and Identity
5. Food and Power
Part III: Borders and Flows
6. Food, Nations, and Nationalism
7. Food and Diplomacy
8. National Products in the Global Market
Part IV: Between Here and There
9. Migrant Food
10. Contagions
Conclusion: What Future?
Notes
Bibliography
Index