Buch, Englisch, Band 36, 428 Seiten, Format (B × H): 160 mm x 241 mm, Gewicht: 822 g
Chitin and Chitosan: Applications in Food, Agriculture, Pharmacy, Medicine and Wastewater Treatment
Buch, Englisch, Band 36, 428 Seiten, Format (B × H): 160 mm x 241 mm, Gewicht: 822 g
Reihe: Sustainable Agriculture Reviews
ISBN: 978-3-030-16580-2
Verlag: Springer International Publishing
This book reviews recent research and applications of chitin and chitosan, as natural alternatives of fossil fuel products, in medicine and pharmacy, agriculture, food science and water treatment. Chitin and chitosan products are polysaccharides derived from food waste of crustaceans and fungi, and thus are cheap, abundant, sustainable, non-toxic, recyclable and biocompatible. Remarkable applications include food additives and preservation, packaging materials, biopesticides and fertilisers, drug delivery, tissue engineering, bioflocculation and dye removal.
Zielgruppe
Research
Autoren/Hrsg.
Fachgebiete
- Naturwissenschaften Agrarwissenschaften Agrarwissenschaften Nachhaltige Landwirtschaft
- Technische Wissenschaften Verfahrenstechnik | Chemieingenieurwesen | Biotechnologie Lebensmitteltechnologie und Getränketechnologie
- Interdisziplinäres Wissenschaften Wissenschaften Interdisziplinär Ökotrophologie (Ernährungs- und Haushaltswissenschaften)
- Wirtschaftswissenschaften Wirtschaftssektoren & Branchen Primärer Sektor Agrarökonomie, Ernährungswirtschaft
- Interdisziplinäres Wissenschaften Wissenschaft und Gesellschaft | Kulturwissenschaften Kulturwissenschaften: Ernährung & Gesellschaft
Weitere Infos & Material
Preface.- Chapter 1. Nutritional and Additive Uses of Chitin and Chitosan in the Food Industry.- Chapter 2. Chitosan for Seafood Processing and Preservation.- Chapter 3. Applications of Chitosan as Food Packaging Materials.- Chapter 4. Applications of Chitin in Agriculture.- Chapter 5. Chitosan-Based Hydrogels.- Chapter 6. Chitin and Chitosan in Drug Delivery.- Chapter 7. Application of Chitosan-Based Formulations in Controlled Drug Delivery.- Chapter 8. Design of Nano-Chitosans for Tissue Engineering and Molecular Delivery.- Chapter 9. Chitosan for Direct Bioflocculation Processes.- Chapter 10. Cross-linked Chitosan Hydrogels for Dye Removal.