Buch, Englisch, Band 133, 346 Seiten, Format (B × H): 160 mm x 241 mm, Gewicht: 1540 g
Reihe: Ecological Studies
Ecology and Biogeochemistry
Buch, Englisch, Band 133, 346 Seiten, Format (B × H): 160 mm x 241 mm, Gewicht: 1540 g
Reihe: Ecological Studies
ISBN: 978-3-540-63910-7
Verlag: Springer Berlin Heidelberg
This volume covers all aspects of aquatic humic substances, from their origin and chemical properties, their effects on light and nutrient regimes and biogeochemical cycling, to their role regarding organisms, productivity and food web organization from bacteria to fish. Special emphasis is paid to carbon cycling and food web organization in humic lakes, but aspects of marine carbon cycling related to humus are treated as well.
Zielgruppe
Research
Autoren/Hrsg.
Fachgebiete
- Geowissenschaften Umweltwissenschaften Angewandte Ökologie
- Geowissenschaften Umweltwissenschaften Umweltschutz, Umwelterhaltung
- Naturwissenschaften Biowissenschaften Biowissenschaften Ökologie
- Geowissenschaften Umweltwissenschaften Umweltverschmutzung, Umweltkriminalität, Umweltrecht
- Geowissenschaften Umweltwissenschaften Wasserversorgung
- Interdisziplinäres Wissenschaften Wissenschaften Interdisziplinär Ökotrophologie (Ernährungs- und Haushaltswissenschaften)
- Geowissenschaften Umweltwissenschaften Umweltüberwachung, Umweltanalytik, Umweltinformatik
- Technische Wissenschaften Verfahrenstechnik | Chemieingenieurwesen | Biotechnologie Lebensmitteltechnologie und Getränketechnologie
- Technische Wissenschaften Umwelttechnik | Umwelttechnologie Wasserversorgung, Wasseraufbereitung
- Geowissenschaften Geologie Umweltgeologie, Geoökologie
- Naturwissenschaften Biowissenschaften Biowissenschaften Meeres- und Süßwasserökologie
Weitere Infos & Material
Humic Substances as Ecosystem Modifiers — Introduction.- 1 Sources and Age of Aquatic Humus.- 2 Chemical Composition, Structure, and Metal Binding Properties.- 3 Humus and Acidification.- 4 Climatic and Hydrologic Control of DOM Concentration and Quality in Lakes.- 5 Attenuation of Solar Radiation in Humic Waters.- 6 Effects of UV Radiation on Aquatic Humus: Photochemical Principles and Experimental Considerations.- 7 Phytoplankton, Primary Production and Nutrient Cycling.- 8 Nutrient Limitation and Bacteria — Phytoplankton Interactions in Humic Lakes.- 9 The Role of Microbial Extracellular Enzymes in the Transformation of Dissolved Organic Matter in Humic Waters.- 10 Degradation of Dissolved Organic Matter in Humic Waters by Bacteria.- 11 Food Webs and Carbon Cycling in Humic Lakes.- 12 Cycling of Dissolved Organic Matter in the Ocean.- Aquatic Humic Matter: from Molecular Structure to Ecosystem Stability.