Buch, Englisch, 150 Seiten, Format (B × H): 156 mm x 234 mm, Gewicht: 222 g
Tasting the New Exotic in Australia
Buch, Englisch, 150 Seiten, Format (B × H): 156 mm x 234 mm, Gewicht: 222 g
Reihe: Routledge Contemporary Japan Series
ISBN: 978-1-032-42369-2
Verlag: Taylor & Francis
Through first-hand testimonies, collected from chefs, restaurateurs, gourmets and casual diners, it demonstrates how Japanese restaurants act as cultural hubs, connecting a diverse community of migrants, Australian citizens and international tourists, while also disseminating knowledge of Japanese culinary cultures. The ethnographic evidence presented challenges the colonialist and essentialist understandings of the ‘exotic’ and ‘Japaneseness’ as the ‘inferior other’ to the West. In so doing, the book highlights the complex manifestations of cross-cultural desires, translating practices and the performative racial-ethnic mimesis of Japanese ethnicity.
Featuring critical investigation into the fixed notions of otherness, race, ethnicity and authenticity, this book will be a valuable resource to students and scholars of Japanese society and culture, particularly Japanese food culture.
Zielgruppe
Postgraduate and Undergraduate Advanced
Autoren/Hrsg.
Fachgebiete
- Interdisziplinäres Wissenschaften Wissenschaften Interdisziplinär Ökotrophologie (Ernährungs- und Haushaltswissenschaften)
- Interdisziplinäres Wissenschaften Wissenschaften Interdisziplinär Regionalwissenschaften, Regionalstudien
- Sozialwissenschaften Soziologie | Soziale Arbeit Soziologie Allgemein
- Interdisziplinäres Wissenschaften Wissenschaft und Gesellschaft | Kulturwissenschaften Kulturwissenschaften: Ernährung & Gesellschaft
- Sozialwissenschaften Soziologie | Soziale Arbeit Spezielle Soziologie Stadt- und Regionalsoziologie
- Sozialwissenschaften Soziologie | Soziale Arbeit Spezielle Soziologie Sachkultur, Materielle Kultur
Weitere Infos & Material
1 Mapping Out the Japanese Restaurant 2. Folding Restauranteurs' Cross-Cultural Desires into the New Exotic 3. Eating Out and Tasting Japanese Gastro-Cool 4. Cross-Cultural Translation: Fitting the ‘Foreign’ Culinary Texts into Australia 5. The Exotic Genre’s Formula: Japanese’ Ethnicity in Demand 6. Conclusion