Buch, Englisch, Band 16, 256 Seiten, Format (B × H): 157 mm x 235 mm, Gewicht: 529 g
Buch, Englisch, Band 16, 256 Seiten, Format (B × H): 157 mm x 235 mm, Gewicht: 529 g
Reihe: Austrian and Habsburg Studies
ISBN: 978-0-85745-764-6
Verlag: Berghahn Books
Autoren/Hrsg.
Fachgebiete
- Geisteswissenschaften Geschichtswissenschaft Weltgeschichte & Geschichte einzelner Länder und Gebietsräume Europäische Geschichte Europäische Regional- & Stadtgeschichte
- Geisteswissenschaften Geschichtswissenschaft Geschichtliche Themen Mentalitäts- und Sozialgeschichte
- Geisteswissenschaften Geschichtswissenschaft Geschichtliche Themen Kultur- und Ideengeschichte
Weitere Infos & Material
List of Illustrations
Preface
Notes on Contributors
Introduction
Charlotte Ashby
Chapter 1. The Cafés of Vienna: Space and Sociability
Charlotte Ashby
Chapter 2. Time and Space in the Café Griensteidl and the Café Central
Gilbert Carr
Chapter 3.The Jew Belongs in the Coffeehouse’: Jews, Central Europe and Modernity
Steven Beller
Chapter 4. Coffeehouse Orientalism
Tag Gronberg
Chapter 5. Between ‘The House of Study’ and the Kaffeehaus: The Central European Café as a Site for Hebrew and Yiddish Modernism
Shachar Pinsker
Chapter 6. Michalik’s café in Kraków: Café and Caricature as Media of Modernity
Katarzyna Murawska-Muthesius
Chapter 7. The Coffeehouse in Zagreb at the turn of the Nineteenth and Twentieth Centuries: Similarities and Differences with the Viennese Coffeehouse
Ines Sabotic
Chapter 8. Adolf Loos’s Kärntner Bar: Reception, Reinvention, Reproduction
Mary Costello
Chapter 9. Graphic and Interior Design in the Viennese coffeehouse around 1900: Experience and Identity
Jeremy Aynsley
Chapter 10. The Cliché of the Viennese Café as an Extended Living-room: Formal Parallels and Differences
Richard Kurdiovsky
Chapter 11. Coffeehouses and Tea Parties: Conversational Spaces as a Stimulus to Creativity in Sigmund Freud’s Vienna and Virginia Woolf’s London
Edward Timms
Bibliography
Index